miercuri, 4 mai 2011

EXCLUSIV: Ghid de utilizare a ziaristului în trustul lui Voiculescu



Un fost angajat al Intact Media dezvăluie sistemul prin care jurnaliştii din trust erau făcuţi să transforme, fără crâcnire, ordinele conducerii în materiale de presă.



UPDATE. Președintele fondator al PC Dan Voiculescu a declarat că intenționează să dea în judecată cotidianul "Evenimnetul zilei", e arată într-un comunicat al PC.

"Există o limită în toate. Evenimentul Zilei îmi foloseşte tendenţios numele şi imaginea în articolul “Ghid de utilizare a ziaristului în trustul lui Voiculescu", publicat în numărul de miercuri, 4 mai 2011. Am vorbit o singură dată cu ziaristul Stelian Negrea, cu mult timp în urmă, când l-am felicitat pentru un articol. În rest, nu am avut absolut niciun contact, direct sau indirect, cu acest domn. Nu ştiu ce contract avea cu Trustul Intact, dar, în mod evident, eu nu sunt parte în acel contract. Folosirea numelui meu în acest articol este o manipulare flagrantă. Analizez posibilitatea de a solicita în justiţie daune de 1 milion de euro de la Evernimentul Zilei, sumă pe care o voi dona Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului. De altfel, începând de azi, voi acţiona similar împotriva oricărui demers public defăimător. Cu sau fără voie, fiecare trebuie să înţeleagă ce consecinţe poate avea o minciună, o insultă sau o calomnie", sus'ine Dan Voicuelscu În comunicatul citat.
Stelian Negrea a lucrat până de curând în trustul Intact, având funcţia de senior editor Antena 3. De două luni ocupa o poziţie-cheie: era coordontorul Departamentului de Investigaţii al grupului media. Un fel de "poliţie secretă" - investigaţii politice şi economice - care trebuia să adune informaţii despre firme şi oameni politici. De la putere.

Investigaţiile vizau subiecte solicitate expres de conducerea trustului Intact şi erau publicabile în oricare din mediile trustului - TV, on-line sau print.

Stelian Negrea a dezvăluit cum, la comanda cui şi în ce scop se făceau anchetele jurnalistice.

"Departamentul de Investigaţii media se subordona conducerii Intact. Au fost presiuni editoriale şi comenzi în două luni cât nu mi-am luat în 10 ani de presă", a declarat Negrea pentru EVZ.

Voiculescu cerea prin contract supunere totală

Fostul jurnalist a povestit la ce presiuni editoriale erau supuşi angajaţii Intact. Voiculescu voia de la jurnaliştii să execute orice ordin fără crâcnire.



"Prin contract - dacă îl semnam - orice mi-ar fi spus nu puteam să refuz. Mergi la firma cutare, strânge informaţii despre cutare firmă sau cutare om politic care, evident, era de la putere - nu puteam să spun «NU». Te transformau într-un accesoriu la brelocul lor", povesteşte Stelian Negrea.

Conform contractului pe care i l-a oferit trustul Intact, la punctul 3.7 angajatul "are obligaţia să se conformeze tuturor cererilor, instrucţiunilor şi reglementărilor Beneficiarului (SC Intact Media Grup - n.r.)".

Defăimarea lui Voiculescu costă 100.000 de euro

Era vorba de un adevărat sistem prin care jurnaliştii trebuiau să se supună total şi să execute comenzile sub sancţiunea unor daune care nu se limitau la desfacerea contractului. Nerespectarea acordului implica sancţiuni de 100.000 de euro. De exemplu, dacă nu respectau clauza de confidenţialitate şi dezvăluiau detalii despre modul de lucru. Clauza trebuia respectată încă 3 ani de la încheierea contractului.


DOCUMENT. În fotocopia contractului-tip folosit de Intact se pot observa semnăturile celor doi directori ai trustului

Stelian Negrea spune că a demisionat nemulţumit nu doar de presiunile editoriale, ci şi de condiţiile abuzive prin care se îngrădea dreptul la libera exprimare. "Contractul prevede sancţiuni şi în cazul în care vorbeam despre presiunile editoriale. Prevederile contractuale exercită o presiune uriaşă care încală dreptul la liberă exprimare. Conform contractului nu ai voie mai nimic", reclamă Stelian Negrea.

La punctul 4.6, contractul prevede "sancţiuni de daune interese de 100.000 de euro" pentru "discreditarea prin declaraţii sau orice altă atitudine ori modalitate, individual sau colectiv, perosanele din conducerea actuală sau viitoare a benefciarului, sau pe Beneficiar sau Afiliaţii Beneficiarului (...)".

"Dacă, de exemplu, aş fi vorbit undeva în creierii munţilor şi cineva mă auzea că am spus ceva de rău de Voiculescu, aş fi primit o sancţiune de 100.000 de euro", adaugă jurnalistul. Stelian Negrea spune că acesta este doar "vârful aisbergului". "Pot susţine acuzaţiile aduse trustului Intact şi sunt pregătit să fac noi dezvăluiri", a conchis fostul angajat al trustului lui Voiculescu.

Replica Intact: "E de porc. Trei luni a luat bani"

Codruţ Şereş, directorul general al trustului Intact, spune că nu a dat niciodată ordine cu privire la subiecte. "Nişte mizerii. Trei luni cât a luat banii pentru prestaţiile sale nu a invocat presiuni. Dar atunci când s-a venit cu contractul spui că raţa împunge. Mi se pare de porc să invoci clauza de confidenţialitate cu privire la activitatea internă că îţi afectează independenţa de exprimare. Sunt nişte prostii", spune Şereş.

Întrebat cu privire la exercitarea presiunilor editoriale, directorul Intact spune că asta e "o mizerie", că nu îi dicta lui Negrea pe cine să atace.

"Departamentul de Investigaţii Media se subordona conducerii Intact. Au fost presiuni editoriale şi comenzi în două luni cât nu mi-am luat în 10 ani de presă.“
STELIAN NEGREA, fost angajat al trustului Intact

Sursa: Evenimentul Zilei

2 comentarii:

Lisandru Cristian spunea...

Sunt de părere că în orice trust de presă (Intactul nu are cum să facă o fericită excepţie) sunt tot felul de matrapazlâcuri şi de "repere" de care un jurnalist angajat trebuie să ţină seama. Dacă nu se conformează, atunci merge în altă parte. Sunt sigur că dacă unii nu ar dori să-l mai înjure pe Băsescu, la Antene, ar fi imediat scoşi din grile sau din redacţia jurnalului. Concluzia este că jurnaliştii unui trust fac - chiar dacă nu doresc întotdeauna să recunoască asta - POLITICA ACELUI TRUST.

Goran spunea...

Nimic gresit in ceea ce spui tu, Cristian! Si unde mai e libertatea presei?

P.S: Din cauza unor probleme de soft ale laptop-ului, ti-am raspuns mai tarziu.