miercuri, 11 mai 2011

Volohii - Românii care n-au auzit de România [video]
La doar 200 de kilometri spre nord de Maramures, traieste o comunitate de romani uitata de lume. Ei insisi sunt la un nivel de saracie si de subcultura incat nu stiu ca au rude ceva mai la sud. Isi spun volohi si sunt o comunitate de 10.000 de suflete, in Ucraina, regiunea Transkarpatia. Sunt raspanditi in 11 localitati, dintre care cei mai numerosi sunt in Poroscovo, Vasnita si Obova. Sa nu va mai spunem ca autoritatile romane habar n-au avut de existenta lor... pana i-a gasit presa. Urmariti reportajul video despre volohii nostri de peste Tisa!
Si daca in Romania si-n Maramures ucrainenii sunt respectati si considerati egali in drepturi, nu la fel se petrece cu volohii, carora li se spune...tigani albi. In satul Poroscovo traiesc 1600 de volohi, ce vorbesc o stranie limba romana straveche, iar dintre ei, 1250 sunt copii. Care au invatat limba lor asa... dupa ureche, pentru ca la scoala nu invata. Culmea este ca daca in Maramures, campionii absoluti ai natalitatii sunt ucrainenii din comunitatile de pe raul Ruscova, cu 5-10 copii, dincolo de granita acesti volohi au casele pline de copii, cu 6-12 copii!

Legenda spune ca acea comunitate de romani pierduti de tara lor s-ar fi infiintat ba prin venirea unor ciobani valahi, ba in anii 1360 cand au fost stationati militari de origine valaha. Originea lor s-a pierdut in vremuri insa fie ei tigani albi sau altceva, autoritatle romanesti au o datorie sacra in a ajuta comunitatile lor sa iasa din saracie. Peste vara, satele volohilor se golesc de barbati, care pleaca la munca unde vad cu ochii.Sursa: Basarabia91.net

Niciun comentariu: