miercuri, 4 noiembrie 2009

Veterani de razboi inselati de stat

Dupa ani grei de razboi, multi eroi ramasi in viata in urma celui de-Al Doilea Razboi Mondial primesc pentru fapte de curaj cateva sute de lei, desi au dreptul la un teren stabilit prin lege. Batrani si bolnavi, multi dintre acestia si-au pierdut insa speranta...

In 1994, statul roman a emis o lege speciala pentru veteranii de razboi, si anume dreptul la 500 de metri patrati de teren, intravilan, sau un hectar arabil. Din 2007 lucrurile s-au schimbat insa, cei mai multi dintre acestia fiind pacaliti printr-un alt act normativ, prin care statul a hotarat sa le plateasca doar suma de 1.546 de lei. In opinia autoritatilor, acesti bani, pe care cei maiveterani i-au acceptat din cauza saraciei, echivaleaza cu terenul promis

Astfel, batrani si bolnavi, veteranii decorati se lupta in instante chiar cu statul pe care l-au aparat. Unii dintre acestia nu au mai apucat insa sa se vada improprietariti, relateaza Adevarul.

Este si cazul lui Mihai Roman, din Bucuresti, veteran de razboi la arma Transmisiuni. Eroul nu a apucat sa-si vada terenul deoarece a decedat in timpul procesului, care a inceput in 1998. La acea vreme, Curtea de Apel Bucuresti a recunoscut dreptul acestuia la o suprafata de 500 de metri patrati, intravilan. Veteranul a mers astfel la Consiliul Local al Capitalei, institutia obligata “sa intocmeasca lista cu terenuri disponibile si sa solutioneze cererea reclamantului Roman”.

In august 2009, Prefectura Bucurestiului 'si-a amintit' de acest caz si i-a trimis veteranului, care decedase intre timp, o adresa prin care i se atragea atentia ca nu poate primi decat suma de 1.564 de lei. Fiul veteranului a refuzat oferta statului si a decis sa continue „lupta”.

* Colonelul Ioan Negru, reprezentant al veteranilor din Bucuresti, admite ca oferta statului este “praf in ochi”. In Romania sunt 60.000 de militari care au luptat pe front, potrivit colonelului in rezerva Ioan Negru, reprezentant al Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi. Astazi, in Bucuresti, mai sunt inregistrati 1.212 veterani. Niciunul nu este posesor al vreunui teren si putini au ales sa dea statul in judecata.





Sursa:9am.ro

6 comentarii:

Lisandru Cristian spunea...

De ce nu mă mir?

Anonim spunea...

Grozav post. Veteranii merita toata atentia. Pacat ca nu reusim sa le multumim dupa cum merita...
seara placuta

Goran spunea...

Cristian
Nu se mai mira nimeni de foarte mult timp, dar se pare ca mergem din greseala in greseala.Asta e problema!Multumesc oentru vizita:)

Goran spunea...

andibob
La fel iti doresc si eu:)multumesc pentru vizita!

Ramona Stan spunea...

Dragule....1 la mana,subtilitatea nu ma caracterizeaza (nici nu incercam sa fiu) si 2 la mana...nu vad de ce ai spune ca nu am habar de firul povestii...ai tu cumva ? e o simpla poveste.nu-i da mai mu;ta importanta decat merita,s-ar putea sa fie fictiva...

Goran spunea...

Ai dreptate...sunt implicat in poveste si nu am habar.O simpla poveste...ramane asa:>uitate in Dex sa vezi care este explicatia cuvantului "fictiv".Formulari ca si:"Iar voi doi...veti citi cu siguranta,dar sa nu ma intrebati nimic,va stiti povestea,sunt doar un narator!Dati-mi ceva bun de relatat!!!" nu presupun fictivitate.
Spor la narat!