marți, 11 noiembrie 2008
Petre Tutea si gandirea crestina!
''Un filozof care se zbate fie sa gaseasca argumente pentru existenta lui Dumnezeu, fie sa combata argumentele despre inexistenta lui Dumnezeu, reprezinta o poarta catre ateism.Dumnezeul lui Moise este neatributiv.Cand il intreaba Moise pe Dumnezeu: Ce sa le spun eu alora despre Tine?-Dumnezeu ii spune:Eu sunt cel ce sunt''.
Petre Tutea
Am ilustrat mai sus una din numeroasele vorbe memorabile spuse de cel mai mare filozof crestin al tuturor timpurilor:Petre Tutea!
A vazut lumina zilei la data de 6 octombrie 1902 in satul Boteni,Muscel,fiu al preotului Petre Badescu si al Anei Simon Oprea Tutea.Licentiat in drept(1927) si doctor in drept administrativ(1929) al Universitatii din Cluj, ocupa un post de functionar superior in Ministerul Industriilor Si Comertului(1933-!948).A fost arestat si condamnat pentru activitate anticomunista si a executat aproape 13 ani de detentie, pana la 1 august 1964, iesind din inchisoare cu sanatatea zdruncinata in urma torturilor la care acesta a fost supus.
A avut prieteni ca Mircea Eliade si majoritatea tinerilor intelectuali din perioada interbelica, corespondand cu Emil Cioran, Eugen Ionescu, Petre Pandrea si multi altii.
Petre Tutea s-a stins din viata lucid in ziua de 3 decembrie 1991 intr-o rezerva a spitalului ''Cristiana'' din Bucuresti, pe cand era intervievat de un grup de reporteri.Ultimele cuvinte in clipa mortii au fost:
-''Iisuse Hristoase, ai mila de mine!''
Opera lui Petre Tutea este una vasta , cu multiple carti publicate, temele abordate fiind filozofia, economia si nu in ultimul rand temele cu caracter religios, dintre care ''Reflectii religioase asupra cunoasterii'' si ''Intre Dumnezeu si Neamul meu''.
In cea din urma ''capodopera literara'', Petre Tutea a afirmat:''Ma misc intre Dumnezeu si Neamul meu'', ceea ce dovedeste iubirea lui fata de popor pe care i-a daruit-o Cel de Sus. Inteligenta lui atat de pura , atat pe plan crestinesc cat si pe plan filozofic se regaseste in vorba lui Nae Ionescu , pe care filozoful l-a admirat extrem de mult:'' Orice mare inteligenta basculeaza intre religie si filozofie''.Asta a facut Petre Tutea, a basculat intre religie si filozofie.
Intr-un dialog care se gaseste in opera ''Intre Dumnezeu si neamul meu'', capitolul ''Una din minunile lui Dumnezeu'', Tutea a fost intrebat de jurnalistul Sorin Dumitrescu, cum ar trebui realizata o pagina religioasa, iar el a raspuns:''O pagina religioasa, crestina, trebuie sa fie supusa puterii dominante a gandirii teologice,[...],teologia aceasta suprastiinta,...''.Tutea, prin acest raspuns se dovedeste a fi un individ crestin care simte teologia, o intuieste, o traieste si o exprima, numind-o ''suprastiinta'' pentru respectul pe care-l are fata de ea si care a fost in sufletul acestuia pe primul loc.
Tutea a mai adaugat ca prin forta eliberatoare a misterului, eternitatea lui este fixata tomist in triunghiul:'' Dumnezeu este, cele doua lumi sunt, omul este''.Ideea, dupa parerea mea, a fost aceea ca tot ceea ce se intampla cu omul istoric in relatia lui cu Divinitatea , cu lumea, cu comunitatea se poate exprima:fiziologic, patologic, biologic, psihologic, etic, estetic si politic.
De fiecare data cand Petre Tutea a fost intrebat cum iese din impas, cum a trecut peste greii ani de puscarie la care a fost supus, sau cum isi rezolva problemele de zi cu zi, raspunde foarte simplu:''Prin puterea Bisericii crestine''.De asemenea a afirmat ca si-ar da si viata pentru neamul romanesc, dovedindu-se a fi un patriot iesit din comun, un om de seama al culturii romane, dar pe care ''aia'' nu au stiut sa-l aprecieze, cautand astfel adevarul dintre lumea interioara si cea exterioara, si gasindu-l in credinta lui fata de Dumnezeu.O data ce ai citit o opera de-a lui Tutea este ca si cum toata cultura literara, filozofica, economica, istorica si crestina a lumii intregi iti eeste zidita fortat in minte.Cand il asculti, parca timpul sta pe loc, fiind pur si simplu acaparat de vorbele sale.
Dar acum, ne amintim doar de chipul sau, iar in minte s-au intimparit doar vorbele sale.Poate ca acum vom mai astepta multi ani inainte sa mai avem o astfel de valoare filozofica-crestina contemporana romaneasca ca si Petre Tutea.
Goran Razvan
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
"O data ce ai citit o opera de-a lui Tutea este ca si cum toata cultura literara, filozofica, economica, istorica si crestina a lumii intregi iti eeste zidita fortat in minte.Cand il asculti, parca timpul sta pe loc, fiind pur si simplu acaparat de vorbele sale."
Mai rar intalnim oameni carora chiar le pasa...
Trimiteți un comentariu