miercuri, 25 martie 2009

Conferinta la Ploiesti

CONFERINTA

“OMUL CONTEMPORAN- INTRE STIINTA SI CONSTIINTA”

Invitati:Maica Ecaterina Fermo, Victor Roncea si George Roncea

Cinematograful PATRIA (Cinemascop, langa Hotel Central)

Intrarea este libera


Sursa:http://vlad-mihai.blogspot.com/

joi, 19 martie 2009

R.I.P-Ion Dolanescu




La 65 de ani, Ion Dolanescu s-a stins astazi, 19 martie 2009, dupa o cariera in muzica de peste 40 de ani.Dumnezeu sa-l odihneasca!

vineri, 13 martie 2009

Ajutati-o pe Raluca!


"Ajutati-ne sa-i redam zambetul Ralucai, familiei si celor care tin la ea" – astfel suna apelul pe care colegii si familia il lanseaza pentru a o ajuta pe Raluca Ionescu sa revina la o viata normala.

In luna noiembrie a anului trecut Raluca a fost victima unui accident rutier, in timp ce circula ca pieton. In urma acestui accident a suferit un politraumatism cranian grav fiind internata la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, acolo unde medicii au operat-o pentru a pentru a-i salva viata.


Timp de 5 saptamani a fost sedata, datorita starii instabile in care se afla. Medicii au reusit sa renunte la sedare pentru a o trezi, insa starea ei este in continuare grava, fiind descrisa “stare neuro-vegetativa persistenta”.

In urma discutiilor avute cu doctorii s-a hotarat ca cel mai indicat este un transfer la o clinica din strainatate. Astfel, pe 5 martie 2009, Raluca a fost transferata la o clinica de recuperare neurologica din Germania (Kliniken Schmieder - www.kliniken-schmieder.de), o clinica cu experienta de peste 50 de ani in tratarea cazurilor de asemenea gravitate. A ajuns acolo impreuna cu sora ei pe 7 martie, in urma unui zbor fara emotii, cu ajutorul celor de la SMURD si Tarom, fiind instalata deja la clinica din Munchen.

Din pacate, costurile de spitalizare sunt foarte mari (850 Euro/zi ), iar acest tip de reabilitare poate dura pana la un an sau mai mult. Actualmente exista posibiliatea financiara de a sustine tratamentul si recuperarea ei pentru doar 2 luni. De aceea, familia ei apeleaza la ajutorul celor care vor sa o sprijine, oferind cateva date necesare in acest sens:

Cont pentru RON: RO14RNCB0090007760800001
Cont pentru EUR: RO75RNCB0134007760800001
Deschise la BCR Sucursala Dolj, titular cont Petrina Ionescu, in calitate de sora.

Date de contact:
Email: ajutati.operaluca@gmail.com
Telefon: 0733.690.727

Adresa web: http://ajutati-operaluca.blogspot.com/

luni, 9 martie 2009

Un ţaran imperial




Constantin Noica mi-a povestit ca in inchisoare, la un interogatoriu care se prelungea peste masura, anchetatorul a sfirsit prin a proclama rastit, cu titlu de avertisment: "Asculta, eu l-am anchetat si pe Tutea!" Era pentru el o dovada de extrema competenta, o incununare profesionala de tipul doctoratului, o proba suprema. Calaul se legitima prin anvergura victimei.

In anii care au urmat, anvergura victimei a continuat sa stimuleze vigilenta calaului. Petre Tutea continua sa fie supravegheat, anchetat si perchezitionat periodic, desi recuperase statutul de "om liber". Ce putea sa-l faca atit de periculos? Cum reusea batrinul acesta sa nelinisteasca in asemenea masura structurile - atit de stabile totusi - ale Puterii? Se temeau de inteligenta lui? De umorul lui? De popularitatea lui? Probabil. Dar mai trebuie sa fi fost ceva. Cu un instinct care nu le lipsea, anchetatorii simteau ca Petre Tutea este dusmanul absolut, dusmanul in ipostaza chintesentiala: el intruchipa intr-un dozaj unic credinta in Dumnezeu, firescul ideilor, hazul enorm al formularii, pe scurt, tot ce era mai greu de clintit din sufletul national. De o parte Puterea, nelegitima, schimonosita si schimonositoare, de cealalta, un gentilom valah, un Chesterton cimpulungean, un taran imperial, fara frica si fara fineturi psihanalitice.

Nu se poate spune ca Petre Tutea a dus cu Puterea un razboi din care a iesit invingator. Caci el a inceput prin a fi invingator si a dus razboiul cu gratia suverana a celui ce nu poate pierde.

Cum sa piarda o victima, pe care calaul insusi o admira?

(ianuarie 1990)

Ca unul care l-am cunoscut si l-am admirat pe Petre Tutea simt, de mai multa vreme, nevoia sa-l apar de o posteritate tot mai inadecvata, isterica, grav deformatoare. Petre Tutea era cu mult peste portretul idolatru pe care i-l confectioneaza unii: era un om viu, liber, asadar, de orice schematism militant, era un om delicat (sub aparenta unei radicalitati rurale), era un om plin de umor, atent la nuante si, in adinc, nemultumit de sine si de destinul sau: histrionismul sau era, intre altele, nevoie de confirmare publica, de "ecou" justificator. Stia foarte bine ca scrisul nu e vocatia lui: "vocatia mea e de legiuitor" - spunea adesea. "Scriu din cauza comunistilor, care nu m-au lasat sa-mi implinesc vocatia reala." Viata atit de nenorocoasa a acestui om minunant a culminat cu doua ghinioane lamentabile, pline de consecinte nefaste: i-a fost harazit sa ajunga un personaj "mediatic" in faza crepusculara a evolutiei sale, pe un fond de uzura fizica si psihica greu de compensat fie si printr-o exceptionala inzestrare nativa. Si - ceea ce e inca si mai grav - a fost preluat, monumentalizat si popularizat de semidoct. Ca si Nae Ionescu si Cioran, Tutea trata ideile ca pe niste vietati: le infrunta curajos sau le invoca tandru, curtenitor, dupa un protocol care combina ironia cu gratia. Pina si angajarea lui crestina, pe care o traia in afara oricarei negocieri, evita solemnitatea geometrica, tonul previzibil al predicii. Era limpede ca spiritul insemna pentru el mai mult decit spiritualitatea: mai exact, ca il plictisea conventia - fara de duh - a stilului "duhovnicesc". "Am un mare pacat - mi-a spus pe un pat de spital, ultima oara cind l-am intilnit - imi place inteligenta. Cind vad un om inteligent, ma simt de parca as face o baie...!"

Nimic mai grosolan, mai imoral, mai lipsit de pietate decit sa reduci splendoarea unei asemenea minti la o frazeologie monotona, de propagandist. Nimic mai ucigator decit sa-i inalti o statuie injumatatita. Sa consemnezi declaratiile lui despre "romanul absolut" si sa treci sub tacere uriasele lui dezamagiri: "inseamna ca am stat treisprezece ani in temnita pentru un popor de cretini" sau "nu ma consoleaza de faptul ca sint roman decit Eminescu, Blaga, Nae si racoarea citorva biserici", sau, explicit pina la apostazie, "Balcanii sint curul Europei". Il adora pe Eminescu, desigur ("suma lirica de voievozi"), dar exista o caseta video pe care il auzim si il vedem spunind: "Nu Eminescu a facut Romania, ci Bratienii." Cit despre credinta lui Tutea in Dumnezeu, ea avea maretia unei lupte de fiecare clipa, intetita dramatic in preajma mortii. Ar fi multe de spus despre asta, dupa cum ar fi multe de spus si despre spectaculoasele enormitati ale lui Tutea: de la bunele cuvinte scrise, cindva, (daca nu ma insala memoria) despre Aurel Baranga, pina la elogierea lui Ceausescu ca "patriot". Petre Tutea avea o personalitate prea puternica pentru a ceda consecventelor de duzina: putea fi nedrept, excesiv (uneori doar de dragul efectului) sau, dimpotriva, neasteptat de acomodant. Cine il iubeste cu adevarat nu are trebuinta de un chip idealizat, nu-si explica iubirea printr-un obelisc de superlative. Ca orice om intreg si exemplar, Petre Tutea nu e "cel mai", e unic. A-l inchide intr-o ideologie si a-l ineca intr-un cult e a transforma o icoana intr-un idol.

Andrei PLESU

(iulie l993)


http://www.tutea.ro/foto.htm

joi, 5 martie 2009

0 Tv in actiune!

Fiecare societate are buruienile ei!Una dintre ele este 0Tv ca OTV eu nu o pot numi.O televiziune care traieste numai din scandaluri mondene, o televiziune care aduce travestiti sa-si dezvaluie viata privata!Din alte lucruri care necesita cunoastere si cultura nu se traieste, ca doar nu "prinde" publicului.Ne place s-o vedem pe Naomi batuta sau pe Nikita bortoasa.Intr-adevar, ca doar altceva nu avem de facut!O sa-mi spuneti ca nu sunt obligat sa urmaresc aceste emisiuni-care pentru mine sunt 0 barat-dar ce invata copiii din aceste lucruri?Cu ce ne ajuta pe noi faptul ca Nikita va avea un copil, sau faptul ca Daniela Gyorfi s-a despartit de logodnicul ei, facand mascarada in direct!Pentru 200-300 de euro care-i primesc "actorii" acestor emisiuni de toata jena!Noi suntem cei care le facem rating!Ma amuza cei care spun ca sunt povesti de viata.Sunt si povesti de viata, dar de ce nu se opresc aici,la simple povesti? Pai ce intrebare!Pentru ca dupa povestea propiu-zisa vine scandalul, dupa aceea bataia sau omorul, ca noi nu traim intr-o societate, nu, acum traim in jungla Amazoniana!E cu adevarat jenant ce se intampla in lumea "show-bizului".Mi-e mila, sincer mi-e mila si in acelasi timp scarba de toata lumea "buna",lumea cu avere mare,avere facuta din furt in cele mai multe cazuri,lumea cu masini luxoase si bijuterii cu diamante, lumea cu case de 15 mii de etaje si 200.000 de camere!Asta este adevarul!Asta e societatea in care traim!

Jale basarabeană


Românie, Românie
Ce-ai lasat Rusii sa vie
Sa ne duca 'n pribegie?

Ca vin nesfarsita bruma
Si norocul ni-l sugruma,
Sugruma-i-ar foc si ciuma...

Stema scumpa de domnie
E si ea in pribegie.
Tara-i jale si urgie...

Lantul gleznele ne strânge,
Plânge tot Românul, plânge,
Nistrul duce numai sânge...

Pârcalabii si hatmanii
Trec prin noapte umbre stranii
Ca i-au turburat dusmanii...

Si in goana lor nebuna
Se inalta'n scari si suna
Jale grea din corn de luna...

Scoala-ti Tara, voevozii,
Ca pagânii-s multi ca bozii
Si ne latra ca zavozii...

Cheama-ti codrule, voinicii
Ca ne'neaca veneticii,
Capcaunii, bolsevicii...

Tu Hotin, strabun Hotin,
Esti azi singur si strain,
Si pagânii vin si vin...

Voi stejari de la Tigheci
Dati alarma pe poteci
Ca ne prapadim pe veci...

Nistrule, sa te ridici,
Capitan peste voinici,
Sa-i strivim pe venetici...

Furtunos sa iesi din maluri,
Peste sesuri, peste dealuri
Si sa-i ingropam sub valuri...

Sa le dam pamânt sub glie
Tuturor ce-or sa mai vie,
Românie, Românie...

de Vasile Posteuca