marți, 5 mai 2009

Guvernul comunist de la Chisinau demisioneaza


Foto:Agerpres
- Parlamentul European publica un raport care acuza torturarea tinerilor protestatari moldoveni

Guvernul moldovean si-a anuntat ieri demisia in virtutea formarii unui nou guvern, ceea ce ar putea duce la o grabire a conflictului cu opozitia care ameninta cu boicotarea lucrarilor Parlamentului.
Delegatia Parlamentul Euro­pean ce a vizitat recent Chisinaul a concluzionat in cadrul unui raport ca abuzurile fizice comise asupra tinerilor se identifica cu elementele torturii. Primarul capitalei Republicii Moldova Dorin Chitoaca a declarat ca opozitiei i s-a oferit, sub forma de fonduri europene, mita pentru a se impaca cu comunistii. Chirtoaca se va afla in aceasta saptamana in Statele Unite, unde va sustine la Universitatea Harvard o conferinta privind nerespectarea drepturilor omului in Republica Moldova in incercarea de a sen­sibiliza autoritatile si opinia publica americana fata de incal­carile grave de la Chisinau.
Executivul de la Chisinau si-a prezentat luni demisia in cadrul ultimei sale sedinte, informeaza Mediafax. Motivul invocat de catre premierul Zenaida Greceanii (foto) a fost "expirarea mandatului si validarea alegerilor" pentru ca noul Parlament, ce urmeaza sa se reuneasca astazi in cadrul primei sale sedinte, sa isi poata intra in atributii. Cu toate acestea, Greceanii a tinut sa precizeze ca in timpul mandatului sau, desi a avut putin timp la dispozitie, rezultatele cabinetului condus de ea au fost "pozitive".

Verdict - tortura

Membrii delegatiei trimise de Parlamentul European (PE) cu scopul intocmirii unui raport despre evenimentele din Republica Moldova ce au precedat alegerile parlamentare din 5 aprilie, au concluzionat ca abuzurile asupra tinerilor retinuti pot fi asimilate "torturii". Totodata, gru­pul popu­larilor europeni (PPE) a cerut printr-o rezolutie ce ar putea fi adoptata in viitorul apropiat de catre PE o comisie interna­tionala pentru analizarea faptelor petrecute dupa alegeri. "Raportul specifica foarte clar ca s-au petrecut fapte care nu au niciun fel de legatura cu res­pectarea drepturilor omului. S-a ajuns pana la lucruri care pot fi asimilate cu tortura. Ares­tarile s-au facut ilegal, jude­carea acestor cazuri s-a facut sumar de politie cu judecatori adusi in sectiile de po­litie", a declarat ieri eurodepu­tatul roman Marian Jean Mari­nescu, unul dintre cei patru membri ai delegatiei PE prezenta la Chisinau intre 26-29 aprilie. In raportul citat, delegatia a con­statat grave abateri democra­tice precum cenzurarea presei scrise si online sau drepturile omului. In paralel, documentul avertizeaza despre starea de instabilitate politica si sociala ce inca persista la Chisinau.

Mita europeana

Primarul Chisinaului Dorin Chirtoaca a declarat la sfarsitul saptamanii trecute pentru Deutsche Welle ca Republicii Moldova i s-a fost promis un miliard de euro de la donatori externi in schim­bul reconcilierii intre Par­tidul Comunistilor aflat la putere si opozitie. Potrivit lui Chirtoaca, liderilor opozitiei li s-a propus sa treaca cu vederea unele abuzuri comise in perioada campaniei electorale dar si dupa in schimbul acestei sume de bani care urmeaza a fi primiti sub forma de fonduri europene destinate Chisinaului. "Exista o graba a organismelor interna­tionale... Dialog putere-opozitie! (...) Si atunci, haideti sa facem cumva <>... - un mili­ard de euro credite Republicii Moldova... Lasam totul asa mai pe tacute si mergem inainte. Nu e corect asa!", a afirmat oficialul moldovean, adaugand ca moartea tinerilor precum si violentele suferite nu sunt de vanzare. Totodata, acesta a renuntat ieri la mandatul de parlamentar in favoarea urma­torului candidat de pe lista Partidului Liberal fara a-si motiva decizia informeaza Jurnal de Chisinau. In paralel, Ministerul de Interne de la Chisinau a fost pus ieri in alerta de catre mai multe alarme false cu bomba la Parlament, aeroport si Primarie.

Madalin NECSUTU-Externe ZIUA

Niciun comentariu: