Mai multe familii de români din localitatea de frontieră Battonya au fost ameninţaţi. Omul de afaceri arădean Marin Crişan şi-a găsit vila din Ungaria vandalizată, cu un mesaj de ameninţare lăsat în cutia poştală.
„Tu, român împuţit! Nu ţi-a fost îndeajunsă partea Ardealului? Ai ocupat şi mica noastră bucată de pământ. Noi nu ne vom putea odihni atât timp cât în Carpaţi vor mai trăi români. Semnat: un grup de maghiari“.
Acest mesaj i-a fost destinat lui Marin Crişan, proprietarul unei firme de construcţii şi materiale de construcţii din Arad, care, anul trecut, a investit într-o proprietate din ţara vecină.
Omul de afaceri a fost sunat vineri seară, de către un vecin din Battonya, care i-a spus că are o fereastră spartă. „La început am crezut că e vorba de nişte copii. Nu am putut sta liniştit şi am venit în Ungaria. Am văzut atunci că unul dintre geamurile termopan era spart cu o cărămidă, iar celălalt era lovit, însă rău-făcătorii nu au reuşit să-l spargă“, a povestit Marin Crişan.
Arădeanul s-a speriat în momentul în care a găsit în cutia poştală un bilet de ameninţare. Biletul scris în limba maghiară şi semnat de către un grup de extremişti face referire la Tratatul de la Trianon. Bărbatul a precizat că a avut tot timpul relaţii bune cu vecinii şi cu oamenii din sat şi este surprins de faptul că extremiştii l-au ales ca ţintă.
Alte familii ameninţate
Marin Crişan a luat legătura cu Consulatul României la Szeged, precum şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Ungaria care i-au promis că vor demara o anchetă.
„Nu sunt primul care păţeşte aşa ceva. Din câte ştiu, în Battonya au mai fost patru familii de români ameninţate de aceste grupuri de extremişti“, a continuat Marin Crişan. Contactat telefonic, viceprimarul oraşului Battonya, Traian Cristea, român de origine, a ţinut să sublinieze faptul că îi este ruşine şi îi pare nespus de rău de cele întâmplate.
„Peste tot în lume există grupuri de extremişti. Îmi pare foarte rău de ceea ce s-a întâmplat. Sunt convins că e vorba de un grup de extremişti şi voi face tot posibilul să aflu cine este vinovat“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“ de Arad, Traian Cristea.
Extrema dreaptă se infiltrează în societate
Jobbik, Mişcarea pentru o Ungarie mai Bună - formaţiune politică cu caracter extremist - care a obţinut, în iunie, la alegerile europarlamentare trei mandate în Parlamentul European, este prezentă în fiecare ungher al societăţii, de la librării şi muzică, până în domeniul sportiv.
Partidul deschide şi alte posibilităţi pentru cei care nu simpatizează neapărat cu organizaţia politică, creând, de exemplu, aşa-numitele asociaţii naţionale, actualmente peste 200 la număr, formate fiecare din patru-cinci persoane.
Membrilor lor li se recomandă să ţină la vedere simbolul asociaţiilor, focul de tabără întretăiat de două săbii, pe maşini, case sau haine, pentru a se recunoaşte între ei. Propaganda partidului se extinde şi în ţările vecine, inclusiv în România, Csanad Szegedi, unul dintre europarlamentarii Jobbik, se pregăteşte să facă un turneu în judeţe din Ardeal.
Formaţiunea este prezentă în societate şi prin sponsorizări şi afaceri: susţine o echipă feminină de handbal, deţine magazinele „Schitia“ în care sunt vândute cărţi de istorie cu caracter extremist sau alte volume de „popularizare“ scrise în acelaşi spirit, inclusiv cărţi pentru copii.
Noua Gardă Ungară
Deşi desfiinţată oficial în urma unei sentinţe judecătoreşti, „Garda Ungară“, înfiinţată de liderul Jobbik, Gabor Vona, îşi continuă activitatea propagandistică şi de recrutare de noi membri, sub numele de „Noua Gardă Ungară“, de curând fiind primiţi încă 600 de persoane.
„Jobbik“ se pregăteşte de guvernare
Imediat după victoria în alegerile pentru Parlamentul European, Gabor Vona, liderul „Jobbik“, a susţinut că, în 2010, partidul său va accede la guvernare, fie în coaliţie cu „Fidesz“ (sugestie respinsă de acesta din urmă), fie singur, idee pe care a repetat-o şi în cuvântarea rostită în august la Gheorgheni la tabăra tinerilor ardeleni. În vederea acestui obiectiv, „Jobbik“ a pregătit un program de guvernare şi un „cabinet în umbră“.
Programul cuprinde o serie de prevederi antieuropene, formaţiunea dorind să modifice condiţiile în care Ungaria a aderat la Uniunea Europeană, mai ales în domeniul agriculturii, unde partidul se pronunţă împotriva achiziţionării de terenuri de către cetăţenii străini. Deşi nu este un partid parlamentar, „Jobbik“ a profitat de o prevedere legislativă potrivit căreia europarlamentarii au dreptul să participe la dezbaterile parlamentare, atât în plen cât şi în comisiile de specialitate.
Europarlamentarul Krisztina Morvai a declarat că toţi cei trei europarlamentari ai partidului vor profita de cele 2,5 de minute care le sunt acordate pentru a-şi expune punctul de vedere şi a-şi face cunoscute priorităţile politice şi economice.
Sursa:www.adevarul.ro
2 comentarii:
Te-am trecut şi eu în blogrollul meu. La bună recitire şi baftă în toate...
Salut, Goran. Te-am fixat si eu in blogroll/multam. Spor la scris :)
Trimiteți un comentariu